Λ. Κηφισίας 51, Αθήνα 210 7296277

Περσεφόνης 16Α, Ελευσίνα 210 5570852

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Δεν πρόκειται για μια απλή ενόχληση

Υπάρχουν ασθενείς που αναφέρουν ότι υποφέρουν από ‘’νευρικότητα’’ στα κάτω άκρα όπως την περιγράφουν οι ίδιοι, και μια δυσάρεστη αίσθηση ανησυχίας αλλά και καυσαλγίας η οποία διαταράσσει τον ύπνο.

Γενικά παρατηρείται όταν ο ασθενής είναι σε ηρεμία ,κάθεται ή ξαπλώνει. Χαρακτηρίζεται από μία ανεξέλεγκτη επιθυμία για συνεχή κίνηση των ποδιών όπου έτσι ανακουφίζεται.

Σπανιότερα εμφανίζεται και στα χέρια. Έχει βρεθεί ότι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. (περισσότερο από το 25% του πληθυσμού) πάσχουν από κάποιας μορφής φλεβικη διαταραχή που οδηγεί σε εμφάνιση του συνδρόμου ανήσυχων άκρων όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Γιατι΄ εκδηλώνεται το σύνδρομο και πώς μπορεί κάποιος να απαλλαγεί;

Η φλεβική στάση, η φλεβική παλινδρόμηση λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο και οι οποίες υποεκτιμούνται.

Η φλεβική ανεπάρκεια προκαλεί φλεβική υπέρταση , το αίμα λιμνάζει στην περιφέρεια , οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών , σε συμφόρηση του υποδορίου λίπους και έτσι δημιουργείται οίδημα , πόνος , κράμπες , δυσκαμψία και έντονη ανησυχία.

Άλλες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο ανήσυχων άκρων είναι η αναιμία , η σιδηροπενία , ο διαβήτης , νευρολογικές παθήσεις καθώς και περιφερικές νευροπάθειες.

Άλλη ονομασία για την πάθηση είναι : periodic limb moving disorder , που χαρακτηρίζει την ανάγκη του ασθενούς για συνεχή κίνηση των ποδιών και μάλιστα χρειάζεται προτού κοιμηθεί να σηκώνεται να περπατάει για να μπορέσει να ηρεμήσει. Μάλιστα κάποιοι ασθενείς περιγράφουν ότι τα πόδια τους καίγονται και πρέπει να τα βρέχουν με κρύο νερό ή να τα έχουν έξω από τα σκεπάσματα και το χειμώνα.

Η διαταραχή αυτή ταλαιπωρεί νέους ανθρώπους 20-40 ετών αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες 60- 85 ετών. Πρέπει πρωταρχικά να αποκλειστούν νευρολογικά αίτια όπως η νόσος Parkinson στις μεγαλύτερες ηλικίες και άλλες πολυνευροπάθειες.

Από την προσωπική μου ενασχόληση με την πάθηση αυτή διαπίστωσα πως η Φλεβική ανεπάρκεια των βαλβίδων της μείζονος και ελάσσονος σαφηνούς φλεβός ευθύνονται γι αυτό. Χρειάζεται προσεκτικός και ενδελεχής έλεγχος με έγχρωμο υπέρηχο Triplex του ασθενούς σε ΟΡΘΙΑ θέση και όχι σε υπτία( ξαπλωτή) γιατί έτσι διαφεύγει η διάγνωση και δεν αναδεικνύεται η ανεπάρκεια των βαλβίδων.

Με το ενδοσκοπικό laser που είναι η καλύτερη και πιο ανώδυνη μέθοδος αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, χωρίς τομές , με ήπια μέθη και τοπική αναισθησία. Ο ασθενής σε μισή ώρα κινητοποιείται και μπορεί να επιστρέψει από την ίδια κιόλας ημέρα ή την επομένη σταδιακά στις δραστηριότητές του.

Αντιμετώπισα το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε νέους ασθενείς κυρίως γυναίκες που δεν μπορούσαν να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν το βράδυ και κατέφυγαν να παίρνουν υπνωτικά και ηρεμιστικά γιατί το πρόβλημά τους έμενε αδιάγνωστο.

Με τη βοήθεια του laser 1470 nm βοηθήθηκαν τόσο πολύ που τα πόδια τους ανακουφίσθηκαν , ηρέμησαν, και μπόρεσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα να κοιμηθούν το βράδυ χωρίς φάρμακα υπνωτικά.

Αν η ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών δεν είναι μεγάλου βαθμού εννοείται ότι δίνουμε στον ασθενή αρχικά φάρμακα φλεβοτονικά για ένα διάστημα 1-2 μηνών και αν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα τότε προχωρούμε στην αντιμετώπιση με το ενδοσκοπικό laser.

Οι δυνατότητες που μας έδωσε είναι τόσο σημαντικές που άνοιξαν οι ορίζοντες αντιμετώπισης παθήσεων που μέχρι τώρα παρέμεναν χωρίς θεραπεία.

Σχόλια Ασθενών

Δείτε όλα τα σχόλια ασθενών Δείτε τα Google Reviews μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο Ιατρείου Αθήνας: 210 7296277
Τηλέφωνο Ιατρείου Ελευσίνας: 210 5570852