Κιρσοί κάτω άκρων

Η Φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί την κυρίαρχη αιτία της εμφάνισης κιρσών στα κάτω άκρα, αλλά και μιας σειράς συμβαμάτων και επιπλοκών που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μη αναστρέψιμες.

Η χαλάρωση και η δυσλειτουργία των βαλβίδων των φλεβών είναι η αρχή της δημιουργίας της πάθησης.Έχει μελετηθεί η συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ και έχει βρεθεί ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού.

Με την πάροδο της ηλικίας η συχνότητα της νόσου αυξάνεται και φτάνει το 60% σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Σε νέους ασθενείς έχει διαπιστωθεί έλλειψη των βαλβίδων της κοιλιάς ( λαγονίων φλεβών) σε ποσοστό 15-20%.Γι αυτό το λόγο βλέπουμε ανθρώπους 25-35 ετών με προχωρημένη φλεβική ανεπάρκεια και εκσεσημασμένους κιρσούς χωρίς άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Η χρόνια Φλεβική στάση είναι η απαρχή μιας σειράς προβλημάτων που έχουν σαν συνέπεια την φλεβική υπέρταση. Αυτή με τη σειρά της δημιουργεί χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού, υπέρχρωση, σκλήρυνση των ιστών, έκζεμα, οίδημα και παραμόρφωση . Οι φλέβες διογκώνονται, γίνονται ελικοειδείς,πιέζουν το δέρμα , το λεπταίνουν αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτόματης αιμορραγίας ή μετά από τραυματισμό.

Ο ασθενής υποφέρει στην καθημερινή του ζωή από κράμπες, καυσαλγίες, αδυναμία παραμονής του σε ορθία στάση,παραισθησίες, μουδιάσματα, φαγούρα και αίσθημα βάρους και τάσεως.

Η κατάσταση αυτή αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε περαιτέρω ιςτικές βλάβες , σε θρόμβωση των φλεβολίων και τέλος το δέρμα ανοίγει και δημιουργεί άτονο έλκος.

Βασικός στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η Φλεβική υπέρταση . Εάν οφείλεται στο ενώ τω βάθει δίκτυο τότε η κατάσταση είναι χρονία και μπορεί να προέρχεται από θρόμβωση και ανεπάρκεια των εν τω βάθει φλεβών ή από ελαττωματική λειτουργία των βαλβίδων.

Εάν οφείλεται στο επιπολής δίκτυο τότε η αιτία είναι ανεπάρκεια των σαφηνών φλεβών και των συςτοίχων βαλβίδων τους, δηλαδή των σαφηνομηριαίων βαλβίδων και των σαφηνοιγνυακών. Σε άλλες περιπτώσεις ανεπαρκούν οι διατιτρώσες φλέβες( οι οποίες ενώνουν το επιπολής με το εν τω βάθει δίκτυο) και εντοπίζονται στον μηρό και την κνήμη .

Ακόμα και η διάταση των σαφηνών έχει βρεθεί ότι προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή οπότε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενδοσκοπικά με laser.

Αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας:

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τα φλεβοτονικά φάρμακα και τις ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή καλσόν, καθώς και τα γενικά μέτρα, όπως αθλητικές δραστηριότητες( περπάτημα , κολύμπι, ποδήλατο, τζόκιγκ) μπάνιο με κρύο νερό και μασάζ από το κάτω μέρος του ποδιού προς τα επάνω.

Η επεμβατική θεραπεία περιλαμβάνει:

Την κλασσική μέθοδο με αφαίρεση όλης της σαφηνούς φλεβός την οποία όμως δεν την εφαρμόζω πλέον από το 2007 και μετά . Μόνο στην περίπτωση που η μείζων σαφηνής είναι επιφανειακή σε απόσταση < 0,5 εκατοστά από το δέρμα τότε δεν ενδείκνυται η ενδοσκοπική τεχνική με laser αλλά η τμηματική σαφηνεκτομή. Η καλύτερη λύςη είναι η υβριδική μέθοδος: αφαίρεση του επιφανειακού τμήματος με μικροχειρουργική τεχνική και laser ablation του κεντρικότερου τμήματος μέχρι την σαφηνομηριαία βαλβίδα . Η ελάσσων σαφηνής φλέβα απαγορεύεται πλέον να γίνεται με σαφηνεκτομή για να μην τραυματιστεί το σαφηνές νεύρο. Θεωρείται malpractice στο εξωτερικό δηλαδή ιατρικό λάθος.Με την συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων το ενδοαυλικό laser αποτελεί το gold standard σε όλες τις χώρες του κόσμου .

Ακόμα και σε προχωρημένες καταστάσεις ( στάδιο 5 και 6) εφαρμόζω τις ενδοσκοπικές τεχνικές με κυρίαρχο το laser 1470 nm το οποίο είναι ανώδυνο λόγω της μεγάλης του απορρόφησης στο νερό . Ακόμα και σαφηνείς φλέβες διαμέτρου 2,8- 3 εκατοστά μπορούν να διορθωθούν με τις νέες οπτικές ίνες κυκλικής εκπομπής radial emission. Πριν 10 χρόνια υπήρχε το laser 980 nm, το οποίο χρησιμοποίησα μέχρι το 2007. Κατόπιν της τεχνολογικής εξέλιξής του στα 1470 nm, σήμερα κατορθώσαμε τη γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς, αλλά και να μην χρειασθεί καθόλου παυσίπονα μετεγχειρητικά.

Εκτός από το ενδοαυλικό laser χρησιμοποιώ σε μικρότερο αριθμό περιστατικών τον καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων Rf . Από προσωπική εμπειρία θεωρώ ότι είναι δυνατή η σύγκλιση φλεβών μέχρι 1,3 εκατοστά , δηλαδή σε πρωιμότερα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας .

Τέλος τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιώ και μια νέα ενδοςκοπική τεχνική , την ΜΟCA( mechanical obstruction chemical ablation) με τον καθετήρα clarivein.Με αυτή τη μέθοδο δεν εφαρμόζουμε θερμική ενέργεια όπως στο laser και στις ραδιοσυχνοτήτες αλλά μηχανική ενέργεια και χημική με σκληρυντικό φάρμακο. Ο περιορισμός που υπάρχει είναι ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε σε δύο πόδια ταυτόχρονα λόγω του ορίου δόσης του φαρμάκου.Ετσι λοιπόν η μέθοδος που υπερτερεί είναι το ενδοαυλικό laser γιατί είναι γρήγορη, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις τέσσερις με έξι ημέρες ακόμα και στις σοβαρές περιπτώσεις, αντίθετα με την παλιά κλαςςική μέθοδο που έφτανε τον 1 μήνα και περισσότερο.

Η επέμβαση με laser:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη .
  • Διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος και δεν απαιτεί τομές.
  • Αποκαθίσταται η χαλάρωση και η σωστή λειτουργία των φλεβών χωρίς αφαίρεση των σαφηνών.
  • Πραγματοποιείται με σεβασμό των ιστών χωρίς τραύμα και με βάση τη φυσιολογική λειτουργία των φλεβών.
  • Διορθώνεται η ανεπάρκεια των βαλβίδων και με συνοδό βαλβιδοπλαστική .
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα , διότι δεν αφήνει ουλές ,και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου.
  • Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες.
  • Δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φροντίδα όπως η παλιά μέθοδος διότι δεν έχει χειρουργικό τραύμα.
  • Δεν έχει τις υποτροπές των κλασσικών μεθόδων .
  • Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες

Όσο γρηγορότερα διαγνωσθεί η πάθηση τόσο καλύτερα θα αντιμετωπισθεί στην αρχή συντηρητικά και αργότερα επεμβατικά. Η επιτυχία και αποτελεσματικότητα ξεπερνά το 95% όταν η κλασσική μέθοδος δεν ξεπερνούσε το 60%.Αυτό οφείλεται αφενός στο φαινόμενο της νεοαγγειογένεςης που παρατηρείται μετά από σαφηνεκτομή σε μεγάλο βαθμό αλλά και αφετέρου και στο ότι η επέμβαση με laser γίνεται ολοκληρωτικά με καθοδήγηση υπερήχου . Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπίζονται φλέβες εσωτερικά που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι και που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά από καιρό αν δεν αντιμετωπισθούν.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του ενδοσκοπικού laser είναι ότι δεν τραυματίζονται νεύρα, ούτε ιστοί, δεν καταστρέφονται φλέβες ζωτικές και υγιείς,καθώς και ότι εντοπίζουμε τις πάσχουσες φλέβες με μεγάλη ακρίβεια λόγω της καθοδήγησης υπερήχου.Οι δυνατότητές του είναι μεγάλες, η εμπειρία μας κάνει τελειότερους και η τεχνολογική εξέλιξη διευρύνει τους ορίζοντες αντιμετώπισης.

Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά από κιρσούς

martiries