Λιποίδημα κάτω άκρων

Το λιποίδημα αποτελεί νόσο αγνώστου ακόμη αιτιολογίας,η οποια χαρακτηρίζεται απο μια άνιση κατανομή λιπώδους ιστού στο γυναικείο φύλο.

Δεν εχει καμία σχέση με το φλεβοίδημα ή ΄το λεμφοίδημα μπορεί ομως να συνυπάρχει.Πρόκειται για νόσο του λιπώδους ιστού.Η συχνότητα του είναι 10-15 % όλων των οιδιμάτων.Οι διαταραχές στην κατανομή του λίπους εμφανίζουν μια συμμετρική εναπόθεση λίπους από τις λαγόνιες ακρολοφίες μέχρι την ποδοκνημική και από την μασχάλη εως την πηχεοκαρπική άρθρωση.

Κλασσική είναι η εικόνα της ασθενούς η οποία προσέρχεται διαμαρτυρόμενη για τα πρησμένα πόδια και το άλγος μετά απο ορθοστασία.Χαρακτηριστικά λεπτό το άνω ήμισυ του σώματος με πλούσιο σε διάμετρο το κάτω ήμισυ, εξαιρούμενων των άκρων ποδών.Το ίδιο ισχύει και για τα άνω άκρα, όπου παραμένουν τα χέρια ελεύθερα.Στην αρχή οι ιστοί είναι μαλακοί ,το δέρμα λείο,αργότερα σκληρό ,επώδυνο και μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.Σε άλλες περιπτώσεις το δέρμα είναι υπό τάση ή οζώδες. Δημιουργούνται εύκολα αιματώματα κάτω από το δέρμα λόγω της ευθραυστότητας των τριχοειδών του λιπώδους ιστού.Η ασθενής δυσκολεύεται να περπατήσει λόγω του λίπους στους μηρούς.

Το λιποίδημα σε αντίθεση με το λεμφοίδημα είναι συμμετρικό και δεν προσβάλλει τους άκρους πόδες.Επίσης δυνατόν να συνοδεύεται απο τροφικές διαταραχές,υπέρχωση του δέρματος και κιρσούς.Η πρόγνωση ειναι καλή διότι σχεδόν ποτέ δεν εξαλλάσσεται.

Η αντιμετώπιση του περιλαμβάνει εντατική φυσικοθεραπεία και πρόσφατα εφάρμοσα και εδώ την μέθοδο της αναρροφητικής λιπεκτομής με LASER με πολύ καλά αποτελέσματα. Δίαιτες και τα διουρητικά δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

lipidima

martiries