Φλεβική ανεπάρκεια: Τα στάδια
Yπάρχουν διαφορετικά στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, τα οποία περιγράφονται συνήθως με το σύστημα CEAP (Clinical, Etiological, Anatomical, and Pathophysiological classification). Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:
Αρχικό Στάδιο 0: Μη ορατά ή ψηλαφητά σημεία της φλεβικής νόσου.
Στάδιο 1: Κάνουν τη εμφάνισή τους οι ευρυαγγείες, συνήθως χωρίς σοβαρά συμπτώματα.
Στάδιο 2: Εμφανίζονται σταδιακά οι κιρσοί και ο ασθενής νιώθει βάρος και αίσθηση καύσου στα πόδια.
Στάδιο 3: Εμφανίζεται πρήξιμο στα κάτω άκρα, ειδικά στην περιοχή των αστραγάλων.
Στάδιο 4: Παρουσιάζονται δερματικές αλλοιώσεις, υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση κ.α
Στάδιο 5: Παρουσιάζονται ουλές στο δέρμα.
Στάδιο 6: Εμφανίζονται ανοιχτά έλκη που δεν έχουν επουλωθεί μαζί με τις δερματικές αλλοιώσεις.
Η θεραπεία που θα επιλέξει τελικά ο αγγειοχειρουργός εξαρτάται από το στάδιο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που θα λάβει υπόψιν ο ειδικός.
Αυτά είναι τα συμπτώματα που δεν πρέπει ν’ αγνοείτε
Ο ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια στο 80% των περιπτώσεων έχει έντονα συμπτώματα, όπως πόνο, αδυναμία ορθοστασίας, καυσαλγία, οίδημα, φαγούρα, κράμπες και κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να έχει «ανήσυχα πόδια», να πρέπει να σηκώνεται και να περπατάει για να ανακουφισθεί ή να χρησιμοποιεί κομπρέσες με κρύο νερό.
Η κατάσταση επιδεινώνεται αρκετά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες όπου η ταλαιπωρία των ποδιών είναι λίγο- πολύ δεδομένη για όλους. Σε όσους πάσχουν από κιρσούς όμως, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, ακόμα και στα αρχικά στάδια, λόγω της διάτασης των φλεβικών τοιχωμάτων, της αύξησης της πίεσης και του προκαλούμενου πόνου.
Φλεβική ανεπάρκεια & κίνδυνος για επιπλοκές
Αν το πρόβλημα των κιρσών μείνει χωρίς καμία θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική, τότε με την πάροδο του χρόνου τα πόδια παραμορφώνονται, το χρώμα τους σκουραίνει, οι κιρσοί διογκώνονται και πονούν και μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονο έλκος. Σε άλλες περιπτώσεις, συμβαίνουν θρομφοφλεβίτιδες επιφανειακές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές είναι οι πιο σοβαρές συνέπειες της φλεβικής ανεπάρκειας:
Θρόμβωση
Η θρόμβωση αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη επιπλοκή της φλεβικής ανεπάρκειας η οποία συμβαίνει εξαιτίας των βλαβών του τοιχώματος των φλεβών και των βαλβίδων, μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα. Η δυσλειτουργία αυτή στην κυκλοφορία του αίματος έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται θρόμβοι, δηλαδή πήγματα αίματος εντός του φλεβικού δικτύου. Η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες ενώ, ειδικά η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT ), αποτελεί μία συχνή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς.
Ο μεγάλος κίνδυνος, ακόμα και για τη ζωή του ασθενούς, είναι η πνευμονική εμβολή, δηλ. όταν ο θρόμβος αποσπαστεί από τα κάτω άκρα και τελικά μεταφερθεί στην καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες –μια άκρως σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να καταλήξει ακόμα και στον θάνατο του ασθενούς. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παραμελήσετε ή να υποτιμήσετε τη φλεβική ανεπάρκεια, αναβάλλοντας διαρκώς τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της από τον αγγειοχειρουργό.
Φλεβικά έλκη
Άλλη μια επικίνδυνη συνέπεια της παραμελημένης φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα φλεβικά έλκη που έχουν ως βασική συνέπεια τα κάτω άκρα να φλεγμαίνουν και να διογκώνονται διαρκώς. Τα φλεβικά έλκη συνήθως εντοπίζονται στην εσωτερική πλευρά της κνήμης , στην περιοχή πάνω από τον αστράγαλο, όπου ασκείται πολύ έντονη πίεση και υπάρχουν μεγάλες διατιτρώσες φλέβες. Αν το έλκος μείνει αθεράπευτο η λοίμωξη μπορεί να προχωρήσει σε σημείο που μπορεί να απειληθεί και το ίδιο το σκέλος.
Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να θέσει την υγεία του σε τέτοιες περιπέτειες αλλά ούτε και να υπομένει μια δύσκολη καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία. Η έγκαιρη προσέλευση στον αγγειοχειρουργό μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να εξασφαλίσει υγεία και καλή ποιότητα ζωής, με σύγχρονες μεθόδους που δεν ταλαιπωρούν ή επιβαρύνουν τον ασθενή.
Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας
Στα αρχικά στάδια η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα όπως η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης ή η λήψη φλεβοτονικών φαρμάκων.
Η σύγχρονη θεραπεία του προβλήματος έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς εφαρμόζονται πλέον νέες τεχνικές αναίμακτες και ενδοσκοπικές, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm, το οποίο δύναται να αντιμετωπίσει την πάθηση ακόμα και σε προχωρημένα στάδια, αλλά και σε παχύσαρκους ασθενείς που είναι δύσκολο έως αδύνατο να χειρουργηθούν με την κλασσική μέθοδο.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του laser είναι πως αποτελεί μέθοδο γρήγορη, ανώδυνη και με εξαιρετικά αποτελέσματα στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού .
Αξίζει να αναφερθεί πως τελευταία εφαρμόζονται και δυο νέες ενδοσκοπικές μέθοδοι που είναι η ενδοαυλική βιολογική κόλλα (BIOGLUE) και ο ενδοαυλικός καθετήρας μικροκυμάτων ( microwave) ECO. Ο αγγειοχειρουργός είναι ο ειδικός που θα επιλέξει την κατάλληλή θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή και θα προτείνει ένα θεραπευτικό πλάνο που θα αντιμετωπίσει τη φλεβική ανεπάρκεια αποτελεσματικά και με απόλυτη ασφάλεια.
Χρήσιμες πληροφορίες για την καθημερινότητα
- Εάν η εργασία σας απαιτεί να κάθεστε πολλές ώρες, είναι σημαντικό να κάνετε μικρά διαλλείματα και να περπατάτε στον χώρο. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα βοηθήσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος και θα ξεκουράσετε τα πόδια σας. Μια άλλη απλή, αλλά πολύ χρήσιμη συμβουλή, είναι να κάνετε τακτικές περιστροφικές κινήσεις των άκρων ενώ κάθεστε στο γραφείο σας ή να τεντώνετε τα γόνατά σας αργά και να παραμένετε σε αυτή την στάση για λίγα δευτερόλεπτα.
- Αν στην εργασία σας απαιτείται πολύωρη ορθοστασία, τότε προσπαθήστε να μην παραμένετε στάσιμοι αλλά να κινείστε στον χώρο όσο πιο συχνά μπορείτε. Εξίσου σημαντικό είναι να κάθεστε, όποτε είναι εφικτό, για να ξεκουράζετε το σώμα σας και φυσικά και τα πόδια σας.
- Επενδύστε σε καλής ποιότητας και άνετα υποδήματα και αποφύγετε τα στενά και άβολα, ειδικά αν έχετε μια πολυάσχολή καθημερινότητα.
- Ασκηθείτε όσο μπορείτε και όπου μπορείτε, ακόμα και οι σύντομοι περίπατοι είναι ευεργετικοί. Άλλες μορφές άσκησης που βοηθούν είναι η ποδηλασία, το ελαφρύ jogging και η κολύμβηση. Aν πάντως αντιμετωπίζετε ζήτημα φλεβικής ανεπάρκειας, καλό θα είναι να αποφύγετε ασκήσεις που απαιτούν μεγάλη πίεση στα πόδια π.χ άρση βαρών και γενικά αποφύγετε την πολύ έντονη άσκηση που επιβαρύνει το φλεβικό σας σύστημα.